Veteraner gikk Nordkapp – Lindesnes


Veteraner gikk Nordkapp – Lindesnes

I min forrige artikkel skrev jeg om den australske veteranen, som forelsket seg i Norge. Han har hatt mange helseplager etter sin tjeneste i Afghanistan, og slet i mange år både fysisk og psykisk. En dag innså han at han måtte ta grep, og gjøre endringer i livet sitt. Bakgrunnen for at det var Norge han valgte, var at han tidligere hadde en norsk kjæreste. Hun viste han hvilken fantastisk natur Norge har å by på, og dette glemte han aldri. Det å legge ut på en tur for å oppleve mye av det landet har å by på, var noen han drømte mer og mer om. Men han ville gjøre mer ut av det, enn kun en vanlig fottur Norge på langs. Som veteran fra militæret, ville han sette fokus på veteraner og hva de står for. Han ville vise at veteraner, stort sett er som deg og meg. Han forstod raskt at dette ville bli en lang tur, for han hadde mange steder han ville se underveis. Idéen om å samle inn penger til veteransaken, dukket også etter hvert opp.

Team Rubicon

Pengene som skulle samles inn, skulle gå til en veteranorganisasjon ved navn Team Rubicon. Denne organisasjonen har spesialisert seg på å støtte ved naturkatastrofer, i form av kompetansen som veteraner har opparbeidet seg gjennom sin tidligere tjeneste. Det ble også gitt penger til prosjektet, som gikk til flyreiser for veteraner verden rundt – som ville være med på deler av Nordkapp – Lindesnes-turen. Team Rubicon har avdelinger både i Australia og Norge.

Tøffere klima enn beregnet

Tøffere klima enn beregnet

Man kan trygt si at turen startet langt tøffere enn de hadde forventet seg, det å gå 25 kilometer hver dag i april måned i Nord-Norge – bød på mange overraskelser. Veteranene forstod at de måtte endre planene, og dette hovedsakelig på grunn av det norske klimaet så tidlig på året.

Fikk eksperthjelp

Etter at de ble overrasket av snøstorm som tok teltet deres, vinterstengte bygder og for tunge sekker – måtte de ty til eksperthjelp i Troms. Militær utdanning og erfaring, hjalp lite i møte med kong vinter i Norge. De manglet rett og slett erfaring fra denne type klima, og i ettertid så er det kanskje lett å se at planleggingen var i det tynneste laget. Selv etter at de hadde fått hjelp til å redusere vekten på sekkene sine, bar tre av mennene sekker på 40 kilo hver seg.

Store smerter

De legger ikke skjul på at de lange dagsmarsjene med tunge sekker, var en tøff påkjenning for kroppen. Såre skuldre, gnagsår og vonde knær, var bare noe av det de fikk erfare. Men en slik tur skal jo koste litt, og smerte har de alle sammen opplevd tidligere også. Jack som var initiativtaker til turen, sier at hans ryggproblemer etter tjenesten som soldat – knapt har vært noe tema på turen. Han fleiper med at han stort sett har hatt vondt, de fleste andre steder enn ryggen. Det er med andre ord aldri så galt, så det ikke er godt for noe. Vi er ikke helt ferdige med veterangutta, det kommer en artikkel til senere om resten av turen deres.

Comments & Responses

Comments are closed.