Populære terrengsykler

De kalles gjerne terrengsykler og de er fjærdempede sykler med god komfort. Andre liker å bruke MTB begrepet på disse syklene som har bredere dekk, god kontaktflate og en mer oppreist sittestilling. Terrengsykler passer for dem som vil komme seg ut i friluft med et vakkert bakteppe. Her finner man flyten med de trange naturstiene, svever nesten over grusen med riktig utstyr. Men hvilke sykler fins i 2020 og hva bør man se etter når man skal velge seg ut en terrengsykkel?

Det er primært en enkelt ting som avgjør hvilken sykkel man går for, og det er pris. Men med kvalitet kommer også fleksibilitet, holdbarhet og en styrket opplevelse. Skal man se etter et kupp, bør man ikke være for opptatt av design, kvalitet og funksjonalitet. Men vil man ta seg godt ut er disse tingene ikke uten relevans. Det som likevel er viktig å tenke på er om man skal gå for en fulldempet sykkel eller en med fast bakdel, også kalt hardtail sykler. Man må også tenke på hjulstørrelsen, det er blitt mer og mer populært med 29 tommers hjulsett.

Her er noen av de aller tøffeste terrengsyklene for han og henne. For dem som vil prøve seg i ritt som Birken, har det lenge vært diskutert hva som er best av Hardtail og fulldemper sykkel. Man kan ofte su at hardtail sykkelen er raskere, men ikke i ulendt terreng. Da skal man huske på at Birken går på relativt enkelt underlag, blandet med asfaltparti, grusveier og sti.

Men Birken er såpass variert at man kan ha behov for en fulldemper. Valget må man ta selv. Det er vel ingen som glemmer den siste nedstigningen av rittet ned Ballettbakken i 2013. Frederik Willman ledet klart foran de andre før bakken, men teknikk og en fulldemper holdt ikke mot svenske Fredrik Ericssons hardtail.

Merida Terrengsykkel

Merida er et sykkelmerke fra Taiwan. De fleste kjenner Merida som kvalitets landeveissykler, men det er som terrengsykkel merket virkelig gjør seg gjeldende. Grunnen til ekspertisen på terrengsykler handler om bred kompetanse blant annet fra et utviklingsteam basert i Tyskland. De har lang erfaring med å bygge rammer og komponenter som er robuste og tåler trøkk i terrenget. De samarbeider med de beste innenfor terrengsykling, slik som Raleigh og Specialized.

Dette gjør for eksempel MeridaXT til en skikkelig hardtail sykkel. Den har 12 delt girsett med høy utveksling. Rammen er av karbon med trippelbuttet geometri. Dempegaffelen kan styres elektrisk med hånden, og den har 29 tommers hjulsett som gjør den enkel å klatre med. Med SLX 100 nav foran og MT500 nav bak, er sykkelen gunstig for terreng og stier. Sykkelen veier kun 12 kilogram.

Hard Rocx Terrengsykkel

Hard Rocx Terrengsykkel
Hard Rocx Terrengsykkel

Hard Rocx er faktisk et norsk sykkelmerke som har spesialisert seg på terrengsykler. De har over 30 års erfaring med å importere billige komponenter fra Asia og bygge syklene som har blitt designet for produksjon i Norge. Hard Rocx har spesialisert seg på norske forhold, både med tanke på den norske syklist og den norske naturen. Det er norske designere og sykkelentusiaster som har satt sammen konseptet slik at det i dag kan konkurrere med de utenlandske merkene.

Sykkelen Forza Volante har de velkjente fargene til Hard Rocx, oransje og safir. Denne fulldemperen er kostbar, men også en av de råeste på markedet. Den har karbonramme og Shimano XTR 9100 girgruppe. Den har en utveksling på 51T-36T noe som gjør den svært lett å forsere bakker med. Med sine 11 lette kg blir det enda lettere.