Pionerer på lange sykkelturer

De fleste har et forhold til sykling og det er noe stort sett alle lærer seg i løpet av barndommen. For mange er det å sykle til skole eller jobb en ting de tar med seg videre. Ikke alltid like moro når regnet høljer ned, men når man får vind i håret en sommerdag, er det ingenting som slår det å sykle. I dag ser man flere og flere som sykler, både på landeveien og i marka. De har gjort sykling til en livsstil, og kan til og med finne på å ta med sykkelen på ferie. Har man en bobil, er det ikke noe problem å få med seg en sykkel eller to.

Andre igjen leier sykkel på ferie i utlandet og blir med guider som tar dem med hårnålsvinger opp beryktede fjell. Mont Ventoux, Zoncolan og Cypressa, her kommer vi. Noen har tatt sykling enda noen steg. Her skal vi se på noen skikkelige veteraner på sykkelen.

Frank Lenz

Frank var en pioner innen sykling og en av de første som forsøkte å sykle jorda rundt. Amerikaneren ble født i 1867, av immigrant foreldre. Han hadde stor utfartstrang og begynte å sykle lange turer som ung, som fra hjembyen Pittsburgh til New York og St.Louis. Han satt av gårde i 1892, på sin sykkel. Vel fremme i San Fransisco tok han skip over til Japan som han krysset på noen måneder. Turen gikk videre gjennom hele Kina. Videre ble han truffet av monsunregn og helt uframkommelige veier. Hetebølger og malariafeber fulgte, før han forsvant i den gang det ottomanske riket. Her skal han ha kommet i konflikt med noen kurdiske høvdinger og blitt drept, i en alder av 25.

Stephen Fabes

Stephen Fabes
Stephen Fabes

Denne doktoren bestemte seg en dag i starten av 2000 for at han ville gjøre noe helt annet i noen år. Et ønske han hadde hatt lenge var å sykle langt. Derfor tok han hjulene fatt og begynte på den lange ferden rundt jorda. Han brukte rundt 2190 dager på reisen, eller ca. 6 år. Han var fortsatt ung og ville ha et uforglemmelig eventyr å se tilbake på. Stephen hadde penger til de tre første årene, deretter måtte han tjene penger til livets opphold mens han syklet. Det kunne være å gi motiverende foredrag, skrive artikler eller få penger gjennom folkefond. Sykkelsetet var merket Brooks B17 og dekkene fra Swalbe.

Mark Beaumont

Mark innehar verdensrekorden i å sykle jorda rundt. Han er kjent som skribent og kringkaster, som elsker å sykle lange distanser. Da han så seg ut verdensrekorden, visste han at det ville bety mye blod, svette og tårer. I 2017 la han ut på en heseblesende tur på hele 29000 kilometer. Dette skulle han gjøre i løpet av 80 dager. I slutten av september kom han fram til målet, Paris, etter å ha brukt 78 dager og i underkant av 15 timer. Reisen gikk via Russland, Kina videre til Australia og New Zealand før han syklet Amerika på tvers. Han sykler på en Koga med dekk fra Michelin.